Γνωρίζοντας τα cocktails!


Τα cocktails που μετρούν πολλά χρόνια παρουσίας, γνώρισαν αρκετές μεταβολές μέχρι να φτάσουν στην τελική τους σύγχρονη μορφή. Τα πρώτα cocktails εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1920 στην Αμερική και γνώρισαν μεγάλη άνθηση λόγω της ποτοαπαγόρευσης. Οι barmen της εποχής άρχισαν να αναμειγνύουν αλκοολούχα ποτά με χυμούς φρούτων και διάφορα μυρωδικά, αφενός για να τα κάνουν πιο εύγεστα και αφετέρου για να τα μεταμφιέζουν σε χυμούς φρούτων, για ενδεχόμενο έλεγχο της αστυνομίας.
Η ετυμολογία της λέξης cocktail, μας δίνει αρκετές πληροφορίες για την προέλευσή τους. Υπάρχουν τέσσερις περίπου εκδοχές διαφορετικές μεταξύ τους. Μια εκδοχή μας ταξιδεύει στη Γαλλία, όπου ένας φαρμακοποιός συνήθιζε να αναμειγνύει κρασί με διάφορες αρωματικές ουσίες και να το προσφέρει στους πελάτες. Μια άλλη εκδοχή μιλά για μια κοπέλα σ'ένα αμερικάνικο καμπαρέ, η οποία αφού έχασε τον κόκορά της με τη χρωματιστή ουρά, προσέφερε ένα ποτό στον άνθρωπο που τον βρήκε, ονομάζοντάς το cocktail, η ουρά του κόκορα.
Η χρυσή εποχή των cocktail τώρα ανατέλλει. Με τη βοήθεια του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, τα cocktails, εκτός από ένα απολαυστικό αλκοολούχο ποτό, συνιστούν πλέον και lifestyle, δημιουργώντας παράλληλα μια κουλτούρα γευσιγνωσίας και χημείας. Το Martini του James Bond(shaken, not stirred), το Cosmopolitan των ανέμελων Νεο-Υορκέζων κοριτσιών του Sex and the City, είναι ίσως απο τα πιο δημοφιλή cocktail που απολαμβάνουν οι πελάτες στα cocktail bars.Oι γυναίκες συνήθως προτιμούν τα πιο γλυκά και φρουτώδη cocktail, όπως το Martini,το Daquri,το Cosmopolitan, ενώ οι άνδρες επιλέγουν κυρίως cocktails που έχουν σαν κύρια βάση τους το ουίσκυ και το ρούμι.
ArtNouveau : Για ποιούς λόγους πιστεύεις ότι τα cocktails άρχισαν να γίνονται τόσο δημοφιλή?

Πλέον το επίπεδο των bartender έχει ανέβει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια(με την συμμετοχή τους σε διάφορους διαγωνισμούς και σεμινάρια) με απώτερο αποτέλεσμα τα cocktail να αποδίδονται με το σωστό τρόπο.
ArtNouveau:Ποιό είναι το επίπεδο της Ελλάδας στον τομέα αυτό?

Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο της Ελλάδας βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Γίνονται πλέον σημαντικοί διαγωνισμοί, μέσω των οποίων ένας bartender μπορεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να εκπαιδευτεί. Οι ελληνικές συμμετοχές στο εξωτερικό επίσης είναι αρκετά σημαντικές.
ArtNouveau :Ποιά είναι τα συστατικά ενός καλού cocktail?

Tα βασικά συστατικά ενός καλού cocktail είναι τέσσερα. Αρχικά είναι η εμπειρία που διαθέτει ο κάθε barman, η διάθεσή του, η έμπνευση και τα καλά υλικά(ποιότητα ποτών, ποικιλία υλικών μίξης και φρούτων). Όλα αυτά τα στοιχεία συνιστούν ένα καλό cocktail!
ΑrtNouveau :Ποιοί είναι οι στόχοι σου για το μέλλον?

Δεν μου αρέσει να αρκούμαι στις γνώσεις που ήδη έχω. Θέλω να συμμετάσχω σε περισσότερους διαγωνισμούς, να ταξιδέψω σε πολλές χώρες, να γευτώ καινούριες γεύσεις και φυσικά κάθε φορά να κάνω ένα cocktail καλύτερο από το προηγούμενο..and God save our liver!
Eυχαριστούμε θερμά τον Λευτέρη Μπρούπη για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης. Ο Λευτέρης Μπρούπης είναι Bartender και γευσιγνώστης σε Αλκοολούχα αποστάγματα, είναι μέλος της Ένωσης Barmen Ελλάδος(Hellenic Barmen Association) και Flair Bartender.

Comments

Popular Posts